Moeders zijn ook dochters

Moeders zijn ook dochters is een tweeluik op NPO-start van Sarah Marijnissen en Alexander Oey over de impact en de betekenis van de relatie tussen moeder en dochter. De relatie met onze moeder is misschien wel de meest vanzelfsprekende en complexe relatie in ons leven. Wij danken het leven aan onze moeder en zijn als kind afhankelijk van haar onbevangen aandacht en liefde voor een goede ontwikkeling naar volwassenheid. Of zoals Nazmiye Oral, die een voorstelling over haar moeder heeft gemaakt, daarover zegt: ‘Je moeder is je eerste en misschien wel grootste leermeester. Ze is de persoon die het meeste indruk op je maakt, waar je niet aan kan ontkomen, ze is de grond waar je vandaan komt.’

In onze cultuur leeft het idee dat een moeder perfect moet zijn. Maar wat als de moeder zelf behoeftig is? Nadat Marijnissen haar relatie na 29 jaar verbreekt, probeert ze inzicht te krijgen in hoe de band met haar moeder haar als kind heeft gevormd; hoe dat effect heeft gehad op haar vermogen tot intieme relaties, want hoewel Sarahs moeder al 17 jaar geleden is overleden, blijkt die invloed nog steeds door te spelen in haar leven.