Marjolein Nagel

Rondde60

Verslag van mijn onderzoek naar een betekenisvolle invulling van de derde levensfase

Zo tegen mijn zestigste kom ik tot de ontdekking dat ik rolmodellen mis voor de aankomende leeftijdsfase, de third act volgens Jane Fonda. Na die van meisje en moeder komt de tijd van de crone, de wijze oude vrouw.  Hoe doe je dat eigenlijk, betekenis- en stijlvol oud worden? Natuurlijk is daar Neelie Kroes of Sonja Barend. En Jane Fonda dus. Zeker rolmodellen, maar nogal exceptioneel.

De enigszins ontzagwekkende Engels/Amerikaans term crone, met een vage mystieke verwijzing naar wijsheid en natuurkracht, heeft in het Nederlands nog geen equivalent gevonden, anders dan de letterlijke vertaling van oude heks of besje. Ook niet echt een aanlokkelijk perspectief.

Als ik vertel dat dit mij bezig houdt, beginnen mensen vaak over andere landen of vroeger tijden, waar veel respect is voor oudere vrouwen en zij een speciale plek als wijze krijgen toebedeeld. Of ze vertellen vrolijk  ‘oh, ik vond het heerlijk om zestig te worden; eindelijk helemaal mezelf, of nog nietszeggender: joh, waar maak je je druk om, zestig is het nieuwe veertig, geniet ervan”.

Ik maak me ook niet druk. Ik ben nieuwsgierig. Hoe zit dat met die clichés? Zit er een kern van waarheid in? Komen ze voort uit achteloze onnadenkendheid, omdat we zestigjarige vrouwen eigenlijk niet zo interessant vinden?  Is het een vraag die alleen mij persoonlijk bezighoudt, of zit er een maatschappelijke component aan. Komt de vraag op omdat we langer en langer gezond leven en vroeger niet de luxe hadden er over na te denken? Of ben ik zelf bang om langzaam te verdwijnen nu mijn rollen als moeder en carrièrevrouw minder op de voorgrond staan? En zelfs al is het puur mijn persoonlijke zoektocht, dan kan het verslag van deze reis anderen mogelijk inspireren of op z’n minst vermaken.

Een ding is zeker: over de derde akte van het vrouwenleven  wordt (nog) maar weinig gesproken en geschreven. Tijd om op onderzoek uit te gaan. Op deze plek doe ik twee jaar lang verslag van mijn eigen reis rond de zestig, ga op zoek naar inspirerende rolmodellen en verzamel interessante boeken, films, documentaires en artikelen over de derde levensfase. Omdat het een reis is, weet ik nog niet waar het eindigt of hoe het verder gaat. Dat is juist het mooie van reizen. Dus de rest is een verrassing. Ook voor mij.

Wil je mee op reis of wil je wat kwijt, neem dan alsjeblieft contact op. Gaan we samen op ontdekkingstocht.

Marjolein Nagel