De heks van limbricht

De heks van Limbricht – Susan Smit

De heks van Limbricht is een op feiten gebaseerde roman over de moed, eigenzinnigheid en het politieke bewustzijn van een ongetemde vrouw. Haar proces in 1674, waarvan alle stukken bewaard zijn gebleven, verloopt anders dan iedereen had kunnen voorspellen.
Aan het einde van de dag
Nooit meer doen alsof
een klein beetje nbog

Een klein beetje nog

Elisabeth Fisher-Spanjer is 101 en leidt haar leven ten volste. Gedurende de twintigste eeuw, die zij bijna in zijn geheel meemaakte, zette zij zich als activist veelvuldig in voor de belangen van de underdog. Regisseur Hannah van Tassel volgt deze excentrieke Elisabeth Fisher-Spanjer in aanloop naar haar 102e verjaardag.
Two raging grannies
Alles is mogelijk

Alles is mogelijk

vroeger waren mannen aardiger
heks dat is hoe bange mannen
The feminist magic of the older witch
Aukje Nauta

De reis naar grijs

In de documentaire ‘De reis naar grijs’ zoekt Wies Verbeek uit hoe we in Nederland tegen grijs haar aan kijken en of de vooroordelen nog kloppen. Word je ouder geschat als je grijs bent en zo ja hoeveel dan?
Conny Palmen

Connie Palmen over I.M. en Ischa Meijer – Crossing Border festival November 2020

Ronit Palache interviewt Connie Palmen over I.M. en Ischa Meijer. “Alles wat ik mooi vind aan het leven raakt aan de liefde”.
De doula’s van de stad
The Heroine’s journey - Maureen Murdock
De megasekte van de hardwerkenden
Vrolijk verval
Liefde a la carte - Trends in moderne relaties

Liefde a la carte – Trends in moderne relaties

Verliefd worden doen we allemaal. Hoe jonger je bent, hoe meer geliefden je pad zullen kruisen. Minder stellen voor het leven en meer singles, dat is de prijs die we betalen voor onze zoektocht naar De Ware.
kaouthar darmoni
je bent nooit te oud voor sex
de paarse keizerin
69 liefde sex senior
Moeder dochter minnares

Moeder, dochter, minnares – Heleen van Royen

En natuurlijk een inkijkje in haar recente grootmoederschap. Samen geven de stukken een mooi beeld van de afgelopen twintig jaar en van alle vrouwen die Heleen is.
Grandma's March 2021

Rosita & Pepa – Grandma’s March 2021

Recordings of virtual event to celebrate the Grandmothers and Feminine Wisdom on International Women’s day 2021. What can grandmothers’ wisdom bring to the world and leaders?
Tot de dood
Esther Perel

Esther Perel – Modern love & relationships

Relationships are going through a complex cultural shift. Expectations on intimate partnerships are at an all-time high, yet we lack the tools and resources to reach this new Olympus. Join iconic couples therapist Esther Perel as she shines a light on the state of modern love, the importance of erotic intelligence, and how listening to the stories of others helps us navigate our own relationships.

Het geheim van verlangen in langetermijnrelaties – Esther Perel

In langetermijnrelaties verwachten we vaak dat onze geliefde onze beste vriend en erotische partner is. Maar, zoals Esther Perel uitlegt, goede en toegewijde seks put uit twee tegenstrijdige behoeften: onze behoefte aan veiligheid en onze behoefte aan verrassing.
100 jaar alleenstaanden

Honderd jaar alleenstaanden – 2018 CBS

Juist op hogere leeftijd hebben mensen de voorkeur om te blijven latten. Van de lattende vijftigplussers willen 4 op de 10 op termijn trouwen of samenwonen. De meerderheid wil dus alleen blijven wonen. Onder vrouwen is die wens om alleen te blijven wonen nog sterker dan onder mannen.
Aukje Nauta
De jaren
De overgang van top tot teen

Dancing Grandmothers – Eun-Me Ahn

Met haar Dancing Grandmothers verzet Ahn zich tegen ‘leeftijdsdiscriminatie’. „Ik vind het belangrijk het publiek te laten nadenken over de waarde die ouderen in onze samenleving vertegenwoordigen. Alles is tegenwoordig gericht op perfectie en rendement. Zeker in het kapitalistische Korea. Als familie-oudste genoot de oudere vrouw vroeger veel respect in onze cultuur.
Marianne Faithfull

Oud worden als Marianne Faithfull

Wie het durft om oud te worden zoals Marianne Faithfull, heeft de toekomst. Want altijd jong willen blijven is een vorm van stagnatie, betoogt Ad Bergsma. Zangeres Marianne Faithfull heeft onlangs het werk afgerond voor haar 21ste solo-album, She walks in beauty. Daarop koketteert ze met haar ouderdom, terwijl haar ex, Stones-icoon Mick Jagger, eeuwig jong blijft.
Niet sexy?!

Niet sexy?! Kruispunt reportage over de overgang

Moeten we het er echt over hebben? De overgang? Ja! Meer dan een miljoen vrouwen in Nederland hebben ermee te maken en het leeuwendeel heeft er (veel) last van. Gynaecoloog Manon Kerkhof wil korte metten maken met het taboe op de overgang, want daardoor belanden veel vrouwen onterecht in de ziektewet met het stempel 'burn-out'.
Emmy Postma

Ik vertrek – Emmy Postma

Emmy (59) wil al haar hele leven in een kasteel wonen. ‘Ik wil me een sprookjesprinses voelen.’ Zo gezegd, zo gedaan. In het Franse Douzillac heeft Emmy een chateau voor 300.000 euro gekocht, met maar liefst tien kamers en vijf hectare grond. Ze wil er een chambres d’hôtes met minicamping beginnen.
de kok de boerin

De kok, de boerin, haar advocaat en dier verpleegster

Els Quaegebeur sprak afgelopen jaren vele vakvrouwen (veelal boven de 80) over hun beroep. Na soms wel vijftig jaar werkervaring lopen ze over van kennis en wijsheid, meer dan ooit op een tegel zou passen. Het zijn harde werkers die niet jengelen om bevestiging.

De YEP van tegenwoordig

Trouw besteedt in een serie verhalen aandacht aan de zogenaamde ‘derde levensfase’ van de jonge oudere, oftewel de yep (young elderly person). De redactie heeft onderzoeksbureau I&O Research een breed onderzoek laten doen naar de vraag hoe 55-plussers zich voorbereiden op die nieuwe derde levensfase. Tegelijkertijd werden 65-plussers bevraagd over hun ervaringen met hun nieuwe leven na het pensioen.

De 7 dilemma’s van 60-plus vrouwen

1 op de 3 Nederlanders is 55 jaar of ouder en dat groeit met de dag. Een grote groep die allang al niet meer weggeschoven wordt als pensionado’s want 55-plussers kunnen/moeten nog 12 jaar werken. Vitaal en gezond! Nicolette de Boer deelt tips en verhalen.

Stijl komt met de jaren

Misja Beijers is op haar 57ste gestart met het op straat fotograferen van vijftigplussers die haar opvallen door hun gedurfde persoonlijke kledingstijl. Haar overtuiging is dat met een beetje lef echt iedereen op elke leeftijd er modieus en sprankelend uit kan zien.
Iris Apfel

Iris – Documentaire 2014

De vernuftige, flamboyante Iris Apfel is al decennialang een belangrijk figuur in de modewereld van New York. De documentaire IRIS vertelt het verhaal van Iris, haar creativiteit en haar vrije geest die blijft inspireren.

Wijze vrouwen

Susan Smit is ervan overtuigd dat wij veel van oudere vrouwen kunnen leren. In Wijze vrouwen vervolgt ze haar zoektocht naar moderne spiritualiteit in het dagelijks leven. In hekserij, de oude natuurreligie van Europa, wordt de oudere vrouw, de Crone, beschouwd als de drager van wijsheid.

Het zoutpad

Kruip nooit achter een geranium

Gerdi Verbeet (66): ‘Toen ik nog Kamervoozitter was, stond er één keer in de zes weken in de agenda: Open Monumentendag. Dan ging ik naar de pedicure, de nagelspecialist, de kapper en de schoonheidsspecialist. Achter elkaar. Een soort wasstraat. En dan kon ik er weer even tegen.’

Directeur Sail werd klusvrouw

‘Ik had ooit werk waarvoor ik de koningin de hand schudde, maar het geeft net zo veel voldoening om op je kniestukken in een keukenkastje te zitten.’

De slag om het vrouwenhart

Professor Angela Maas, hoogleraar voor vrouwencardiologie aan het Radboud UMC, was initiatiefnemer van de 'First Conference on Women's Health'. Zij heeft een aantal jaar geleden de Stichting Hart voor Vrouwen opgericht. Deze stichting ondersteunt onderzoek naar de bijwerkingen die chemotherapie bij patiënten met borstkanker heeft op het hart.

Een beetje leuk ouder worden

Journaliste Wies Verbeek neemt je op haar site BLOW mee in haar zoektocht naar hoe we een beetje leuk ouder kunnen worden.
levensverhaal schrijven

Levensverhaal

Het opschrijven van je levensverhaal kan een bron van identiteit en zingeving bieden. Een verhaal benadrukt het besef van eigen kracht en eigen identiteit.

Woman at work

Nederlandse vrouwen nemen internationaal gezien een bijzondere plek in op de arbeidsmarkt: ze hebben weliswaar vaak een baan, maar werken daarin relatief weinig uren. Dat heeft direct zijn weerslag in het aantal vrouwen dat topposities bekleedt. De afkeer van voltijdbanen onder Nederlandse vrouwen heeft ook gevolgen voor hun economische zelfstandigheid.
iotaproduction.be

Third act

What do you do in the third and last act of your life? And what do seniors in other countries and cultures do when the curtain is about to fall? Documentary by Lotte Stoops & Mieke Struyve.
Steeds langer leven zonder beperkingen

Steeds langer leven zonder beperkingen

Als je op google vrouwen 60 jaar intikt, krijg je eerst een overzicht van advertenties om een leuk felicitatie-T-shirt te laten printen. En dan dit plaatje met Afbeeldingen van vrouwen 60 jaar.
een slimme meid is op haar toekomst voorbereid

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid

Vreneli Stadelmeijer heeft een Survival gids voor jonge ambitieuze vrouwen uitgebracht: Als je dan eenmaal hebt nagedacht over studie en beroep, gaat het er ook nog om dat je jezelf stevig neerzet en zorgt dat je talenten niet onbenut blijven.

Uitgebloe(i)d

Veel te laat kwam Beugel er achter dat de ingrijpende veranderingen in haar leven te maken hadden met iets waarvan ze dacht dat het háár nooit zou overkomen: de overgang.

Third act quest

Design a life that your 80 year old self would be proud of & that your 18 year old self would be excited by! It's time to rise from this challenging time, get unstuck, and embrace change. Join Diana Dunbar coaching programs to unearth your dreams and your life's purpose in this next phase, your "Third Act".

De kunst van het ouder worden

. In de laatste eeuw is onze gemiddelde levensverwachting meer dan verdubbeld. Veel is al gezegd over de economische, biologische en medische gevolgen daarvan. Maar wat betekent ouder worden eigenlijk? Is het de laatste reis naar de dood of een diep en intens ervaren afsluiting van het leven?

Life’s third act

Within this generation, an extra 30 years have been added to our life expectancy -- and these years aren't just a footnote. At TEDxWomen Jane Fonda asks how we can re-imagine this new phase of our lives.

De derde levensfase

In het advies De derde levensfase, het geschenk van de eeuw geeft de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving aan dat de waarde van de derde levensfase in het huidige maatschappelijke debat en in beleid, regelgeving en arrangementen te weinig aandacht krijgt.